Ioan Marin Crişan, arădeanul care pregăteşte viitorii sudori. Unii ajung să câştige salarii fabuloase

crisan

Ziar de Arad – 25 FEBRUARIE 2018

Ioan Marin Crişan are 65 de ani şi de ceva vreme a deschis în Arad o şcoală de sudură. Aproximativ 150 de persoane au terminat cursurile aici, unii dintre aceştia muncesc acum peste graniţele României. 

„Eu am lucrat ca sudor şi am considerat că această meserie nu trebuie să dispară. Am început ca sudor- ucenic la Fabrica de Apă Grea din localitatea Halînga, când aveam vreo 27 de ani. Am organizat, de-a lungul anilor, mai multe competiţii între sudori, considerând că această întrecere este un beneficiu pentru cei implicaţi. În 2014 am deschis Şcoala de Sudură Crişan şi de atunci au terminat cursurile 148 de persoane. 40 la sută dintre cei ce au făcut şcoala aceasta lucrează în străinătate. Cei mai mulţi sunt prin Germania, Austria, Italia, Cehia, dar şi în SUA sau Australia”, spune Ioan Marin Crişan.

Meseria de sudor, una bine plătită

Despre meseria de sudor, acesta spune că nu este una uşoară, însă compensaţiile financiare nu trebuie neglijate. Este, de asemenea, o meserie căutată la nivel mondial.

„Este o meserie grea. Nu poate fi uşor să stai într-o hală, pe timp de vară când afară sunt 35 de grade şi focul aparatului are 700 de grade… să mai ai şi echipamentul de protecţie pe tine. Trebuie să îţi placă să faci această meserie. Pe de altă parte, salariile sunt relativ ridicate, un sudor este bine plătit. În România salariul pentru un sudor porneşte de la 2.000 de lei. În străinătate, câştigurile sunt mult mai mari. De exemplu în Ungaria şi  Cehia se câştigă 1.200 de euro pe lună plus cazare, plus masă. În Germania şu Austria salariul unui sudor este de aproximativ 1.700 de euro. Am doi foşti elevi care lucrează în SUA şi câştigă 8.000 de dolari pe lună şi alţi patru care sunt în Australia şi au salarii de 12.000 de dolari australieni. Aceste salarii atât de mari sunt la cei ce sudează pe şantiere navale sau la pentru companiile din domeniul petrolier”, povesteşte Crişan. 

Interesant este că printre cursanţi, Ioan Marin Crişan a avut şi trei austrieci. Au preferat să facă această şcoală în România, unde este mult mai ieftină decât în Austria. Faptul că unul dintre profesorii care predau la Şcoala de Sudură Crişan este etnic german şi cunoaşte limba, a fost un motiv în plus pentru ca austriecii să se decidă să facă aceste cursuri la Arad. 
Un curs la şcoala lui Ioan Marin Crişan costă 1.500 de euro. Preţul este unul ridicat, din pricina materialelor foarte scumpe ce se folosesc în pregătire. Nu mai puţin de două tone de tablă, 400 de kilograme de electrozi şi tot atâtea de sârmă se consumă în pregătirea de trei luni a unui cursant. 

Şcoala de sudură a lui Ioan Marin Crişan este una recunoscută la nivel internaţional. De-a lungul celor patru ani de existenţă, a primit numeroase premii şi distincţii, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. „Am câştigat multe premii la nivel naţional, dar am câteva şi la nivel european. Am primit disctincţii din partea Comisiei Europene, dar şi alte aprecieri la nivel mondial. Şcoala este una recunoscută şi apreciată, nu doar în România. Acestă recunoaştere nu poate decât să mă bucure şi să îmi dea încredere pe viitor”, mai spune Ioan Marin Crişan.

Acesta doreşte să îşi transforme şcoala în academie, iar pentru a-şi îndeplini acest vis are nevoie de minim 10 milioane de euro. Un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă este soluţia ideală pentru a pune la punct un asemenea plan. 

 

Articolul original:

https://www.ziardearad.ro/ioan-marin-crisan-aradeanul-care-pregateste-viitorii-sudori-unii-ajung-sa-castige-salarii-fabuloase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *