„Ziua Sudorului”, la Arad: O SĂRBĂTOARE reuşită din toate punctele de vedere (GALERIE FOTO)

ziua sudorului

Casa Jelen a fost, zilele trecute, gazda manifestării deja devenită tradiţională, denumită succint „Ziua sudorului”.

La fel ca şi la precedentele ediţii, gazda evenimentului, Ioan Marin Crişan, preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţie Patronatul Român şi directorul Şcolii de Sudură din Arad, a invitat la un loc foşti şi actuali sudori, profesori şi instructori din cadrul acestei meserii, simpatizanţi dar şi reprezentanţi ai mass-media locale.

Ca de fiecare dată, celor din branşă dar şi celor care prin divese moduri au contribuit la dezvoltarea acestei larg răspândite meserii le-au fost acordate diplome şi alte distincţii, respectiv a fost premiat cel mai tânăr sudor, cel mai în vâstă sudor, iar diploma de onoare i-a fost acordată doamnei Maria Avrămuţ, una dintre cele două femei sudor care mai practică această meserie în Arad.

Festivitatea a continuat cu o masă tovărăşeasca, ca între sudori, prilej cu care au fost depănate amintiri şi întâmplări.

Vorbind despre evenimentul în sine, ing. Ioan Marin Crişan, preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţie Patronatul Român şi directorul Şcolii de Sudură din Arad a declarat: „Până acum, dintre toţi muncitorii, numai sudorii nu au avut o zi a lor. Am decis în urmă cu nouă ani că trebuie să avem şi noi o sărbătoare, pentru că lumea trebuie să recunoască munca de sudor şi să o respecte. Sunt oameni care au muncit o viață întreagă ca sudori și trebuie să arătăm respectul nostru pentru acest lucru. Este o muncă cinstită și o meserie foarte căutată, cu toate că la noi în țară a fost blamată, însă acum oamenii încep deja să realizeze că o meserie bună înseamnă uneori mai mult decât să ai o diplomă universitară și să lucrezi la supermarket. Un sudor bun poate câștiga, acum, un salariu începând de la 1500 de euro. Am muncit mult pentru a duce şcoala de sudură arădeană la nivelul la care este acum, o şcoală recunoscută la nivel european după ce anul trecut, la Bratislava, am primit din partea Uniunii Europene locul şase din 29 de ţări participante, la capitolul «Premii Pentru Promovarea Intreprinderilor Europene 2016». Şi anul acesta suntem nominalizaţi şi vom merge în Estonia, la Talin, de unde sperăm să venim cu locul I. Iubim meseria de sudor, o respectăm şi dorim să le transmitem generaţiilor viitoare secretele ei”.

La rândul său, Francisc Tusz, preşedintele filialei din Arad a Asociaţiei Sudorilor, a declarat: „După cunoștințele mele, doar la Arad sărbătorim «Ziua Sudorului». Eu sunt și în Consiliul de Administrație pe țară și există 17 filiale județene, dar pot să spun că noi, cei din filiala Arad, suntem cei mai activi și avem un număr foarte mare de membri. Mă refer la membri care cotizează, deoarece mai există filiale cu 60 de membri, dar dintre care doar zece contribuie financiar”.

Despre Școala de Sudură din Arad, Francisc Tusz ne-a spus că tocmai a început a noua serie de elevi și rezultatele de până acum ale absolvenților școlii sunt foarte bune: „De când există școala aceasta, toți sudorii au găsit locuri de muncă după absolvire. Din păcate, este un vid enorm în acest domeniu. Sunt foarte multe firme, după părerea mea neserioase, care angajează pe oricine, pentru că situația așa le forțează. Dacă omul știe să topească vârful electrodului, e angajat. N-au nici o hârtie, nici o calificare. Doamne dă să nu se întâmple nici un accident! Mai în glumă, eu zic așa: toți bărbații… la fotbal, la gagici și la sudură se pricep!”.

Nu încheiem fără a reaminti sloganul Şolii de Sudură: „În viaţă şi în natură nu-i nimic fără sudură! / Nu se naşte nici un plod făr-un electrod!”

Articolul original:

„Ziua Sudorului”, la Arad: O SĂRBĂTOARE reuşită din toate punctele de vedere (GALERIE FOTO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *