Uncategorized

Românul sudor care se arată mândru de meseria prin care a crescut profesional

chitescu

ADEVĂRTUL – 15 DEC 2016

Un arădean de 43 de ani şi-a dedicat întreaga viaţă sudurii şi spune că este mândru că a ales această meserie şi că oricând ar lua-o de la capăt.

Gabi Chiţescu a prins drag de această meserie pe când avea 14 ani, iar după zeci de ani în câmpul muncii acum îi învaţă pe alţi tainele sudurii.   Spune că este o meserie în care a putut creşte profesional şi din care a putut trăi decent. „Sudura am început-o la sugestia tatălui meu. Nu ştiam eu prea multe atunci, însă am fost consiliat de un văr de-al meu care lucra la Vulcan Arad. El m-a îndrumat căci eu nu ştiam prea multe, dar am început să investesc în mine încet, încet. Am urmat o şcoală profesională în regimul trecut şi am fost cuprins de virusul acesta. Am început să pun pasiune şi de la an la an am crescut profesional, am avut rezultatele cele mai mari”, spune Gabi Chiţescu.

Primul loc de muncă al arădeanului a fost la Energomontaj, Construcţii Termocentrale la CET Arad, următorul a fost la Vagoane Marfă. Lucrând la Vagoane Marfă, Gabi a avut ocazia să participe la tot felul de concursuri, la evenimente cu teme în domeniul suduri. „Acolo am crescut. A fost o perioadă foarte bună”, spune arădeanul. Ca şi sudor Gabi Chiţescu a lucrat din 1991 până în vara anului 2016. Deşi a avut ocazia să plece în alte ţări el a rămas în România, a mers doar la stagii de câteva săptămâni în Spania, dar nu a rămas acolo.

gabi_chitescu

De-a lungul carierei sale a luat la concursuri câteva premii întâi. A fost cel mai bun sudor din ţară, însă spune e că nu nu s-a îmbătat cu apă rece deoarece a fost conştient că este doar o trambulină pe care trebuie să o urce. Gabi mărturiseşte că sudura a fost apreciată în România foarte mult. Şi în vremea comunismului era o meserie destul de căutată. Toată industria românească punea foarte mare bază pe sudori.  El spune că mai are rude apropiate care sunt pasionaţi de acestă meserie. Acum este instructor la Şcoala de Sudură a patronatului Român, filiala Arad şi încearcă să le împărtăşească şi altora din experienţa lui.

sudura-arad-lupeni

„Pe elevii care vin la curs caut să îi fac să se îndrăgostească de meseria asta. Este o meserie plătită bine. Eu îi încurajez să exceleze, deoarece s-ar putea să apară o oportunitate. În ţară la noi dacă eşti un sudor foarte bun poţi să ajungi  să câştigi o mie de euro, dar salariul variază”, mai declară Gabi.  Arădeanul mărturiseşte că nu a regretat niciodată că a ales această mererie. „Am fost mândru. Am făcut carieră. Am fost şi sudor coordonator, am adus îmbunătăţiri în sudură în domneiul în care eu am lucrat. La Vagoane am lucrat la materialul rulant. Eram când s-a schimbat toată tehnologia.  Am căutat să ajutat împreună cu echipa să uşurez procesul de producţie.  A fost o perioadă foarte bună pentru mine, a fost o împlinire profesională”, încheie Gabi.

Articolul original:

http://adevarul.ro/locale/arad/romanul-sudor-arata-mandru-meseria-crescut-profesional-1_58518db15ab6550cb86e8e91/index.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *